október 2017

Meghosszabbított előadói jelentkezés

Kedves Érdeklődő!

A tegnapi napon zárult az előadói jelentkezések első beadási ciklusa az I. KEPCon – Közép-európai Pásztorkutyás Konferenciára.

Ennek kapcsán adjuk közre, hogy számos előadás megtartására jelentkeztek ismert pásztorkutyások, illetve egyetemi oktatók, tudományos körökben ismert és elismert szakemberek mind Magyarországról, mind külföldről. Köszönjük szépen a megtisztelő érdeklődést!

Doǧan Kartay

Tisztelt Hajnal Gyöngyi Úrasszony!
 
Jómagam hozzávetőlegesen 60 év óta kutatom a “török pásztorkutyákat”, mely a Karabaş (Kangal) és Akbas fajtákat foglalja magában, amelyek története és földrajzi elterjedésének értelmezése Közép-Ázsiához kötődik. Ezért kedves meghívását a Konferenciára nagyrabecsüléssel vettem és fogadtam el.
 
Akbas Çoban Köpeði ırkı ugyanazt a DNS-t hordozza, mint Magyarország egyik nemzeti pásztorkutyafajtája, a Kuvasz is.

A pásztorkutya és én - Tini Pásztorkutyás Ikont keresünk!

Olyan tizenéves fiatalokat keresünk, akik elkötelezetten pásztorkutyáznak, van kutyájuk és célul tűzik ki, hogy felnőttként maguk is tenyésztők lehetnek! Egy oldalban kérjük szépen a személyes történetek leírását. Csatoltan kérni szeretnénk sok-sok képet és/vagy videót, amely vizuálisan is hosszan megfogalmazza a leírtakat. A legjobb történet magas díjazásban részesül!

Hajnal Gyöngyi: Kultúra és Pásztorkutyázás/I 

Sokat említjük, hogy autenticitást keresünk a kutyáink számára. Ősiséget, melynek mentén tájékozódhatunk a fajta nemesítését illetően. Éppen a Kuvasz és Ember Programon dolgozom és veszem elő a kutatói jegyezetimet. Leemeltem a polcról pár darabot a tulajdonomban lévő pásztorművészeti alkotásokból. Gondoltam fotóztok néhányat, megosszam veletek, hogy láthassátok a kalibert, amelyet keresünk. Kérlek engedjétek meg, hogy átnyújtsak párat a magyar szerves műveltséget jól példázó, pásztorművészeti remekekből. 

Rólunk

Egy kedves barátommal éppen beszélgettünk a gyerekkori pásztorkutyás élményeinkről, amikor egyszer csak odaszegezte nekem:

Te! Meg kéne csinálni egy profi pásztorkutyás konferenciát! Te már csináltál ilyet!