Farkasok visszatérése az Aggteleki-karsztra és a Zempléni-hegységbe

Szabó Ádám

Magyarország lakosságának nagy része nem tud arról, hogy hazánkban élnek farkasok. Akik hallottak erről, az is jobbára annyit tud, hogy időnként átkóborol hozzánk egy-egy példány Szlovákiából. Az Aggteleki Nemzeti Park a barlangjairól vált ismertté, de azt kevesen tudják, hogy itt, természetes körülmények között, köszönhetően a szlovák magyar államhatár közeli stabil populációnak, az Aggteleki-karszton és a zempléni-hegységben élnek és szaporodnak farkasok. Szórvány megfigyelések előfordulnak az Északi-középhegység más régióiban is, azonban folyamatos, állandó kapcsolat a szlovákiai állománnyal csak e két helyen van.

A farkas megjelenése a karszton, valamint a Zemplénben (ökológiai vákuum) a szlovákiai populációban bekövetkezett állomány és sűrűségnövekedéssel magyarázható. Ezen időszak 1980 és 1989 évek közötti időszak, amikor Szlovákiában jelentősen megnőtt (4,2-szeresére) az elejtések száma. (Hell 2003). Ebből következik, hogy a farkas megjelenése, megtelepedése nem véletlenszerű, hanem ökológiai törvényszerűség következménye (Faragó 1989). Felismerve a faj fontosságát, a visszatelepülés elősegítése érdekében a természetvédelemért felelős minisztérium védelem alá helyezte, 1993-tól védett, 2001-től fokozottan státuszt kapott. De a védettséggel, még nem oldódott meg a faj helyzete.

A farkas az előítéleteknek, tévhiteknek, évszázados babonáknak köszönhetően gyűlölt, rettegett, „problémás” ragadozó. számos konfliktus helyzet okozója, ezért aztán nehéz megvédeni, igazolni az állattartók, a vadászok előtt ökológiai szerepének fontosságát. Gyakran nem értik a kutatók magyarázatait, megfigyeléseit. a meggyőzéshez nagy türelem, empátia szükséges. Fontosnak tartom, hogy a hazai farkas állomány életmódjának sajátosságait, változásait fokozott figyelemmel kövessük nyomon. A terepi, valamint a nemzetközi tapasztalatokat felhasználva széleskörű ismeretterjesztő tevékenységet folytassunk, melynek eredményeként mind több honfitársunk érthesse, csodálhassa, a vadregényes Aggteleki-karszt, és Zemplén erdeit.